top of page

9. LUOKAN PITKÄ
VALINNAINEN (TO)

VIIKKO 20 (11.5. - 15.5.)

TUHANSIEN RAITOJEN MIEHET

Tällä viikolla tutustutaan suomalaiseen studiomuusikkouteen ja -työskentelyyn hyvän ystäväni ja yhtyetoverini Tommi E. Virtasen hienon dokumentin "Tuhansien raitojen miehet" -kanssa. Dokumentti löytyy tämän linkin takaa.

 

Dokumentissa haastatellaan Suomen ykkösmuusikoita, jotka soittivat lähes kaikilla 1960-1990 julkaistuilla äänitteillä, joilla ei siis ollut valmista bändiä vaan taustayhtye kasattiin pelkästään jotain tiettyä levytystä varten.

Mukana on mm. Suomen eniten levyttänyt muusikko Heikki Laurila, huikealla yli 7200 levytyksellä!


Osiossa EI OLE kirjallisesti palautettavia tehtäviä.

VIIKKO 19 (MENNYT)

BLUE NOTE RECORDSIN TARINA

Tämän viikon oppitunnin tehtävänä on tutustua hieman jazzmusiikkiin katsomalla YLEn dokumentti maailmankuulusta, vuonna 1939 New Yorkissa perustetusta Blue Note Records -levymerkistä. Levymerkille on levyttänyt myös muutamia suomalaisiakin artisteja.

Dokumentti kestää noin 80 minuuttia.

Blue Note Recordsin tarina löytyy täältä.

VIIKKO 18 (MENNYT)

ALBUMIMITTA - KATOAVA LUONNONVARA ?

Albumi-käsite syntyi alunperin 1900-luvun alussa, kun kuluttajille alettiin myymään pahvisia koteloita savikiekkoja varten.

Nykyään albumi tarkoittaa useamman kappaleen sisältävää äänitettä. Esim. Amerikassa Grammy-palkintoehdokkaaksi albumi-kategoriassa pääsyn vaatimuksena on, että albumi on pituudeltaan yli 15 minuuttia sisältäen vähintään viisi erillistä kappaletta eli raitaa tai kesto on yli 30 minuuttia ilman erillistä raitojen kappalemäärää.

Tämän viikon tehtävänä on kuunnella joku yli 30 minuuttia kestävä albumien kulta-ajan eli 60- tai 70-luvun albumi alusta loppuun. Jos sinulla on vinyylejä kotona, kuuntele vinyylialbumi. Muuten voit kuunnella jostain streamauspalvelusta, esim. Spotify, Tidal, Apple Music.

Mieti, miten albumi on rakennettu. Millaisella biisillä albumi alkaa? Missä kohtaa tulee puolenvaihto? Ennen vanhaan vinyylilevy piti kääntää A- puolelta B-puolelle, jotta pystyi jatkamaan kuuntelua. Missä kohtaa levyä tulee hiljaisempi kohta, eli suvanto? Tuliko sellaista? Millaiseen biisiin levy loppuu?

Yritä valita sellainen albumi, jonka vinyylilevyn kansien kuvat löytyvät internetistä, niin voit samalla lukea tekstejä ja katsella mahdollisesti kuvia kun kuuntelet musiikkia. Ajattele, kuinka mahtavaa ennen oli kun sai vinyylialbumin käteensä. Samalla kun kuunteli musiikkia, pystyi tutkimaan kansitaidetta ja infoa. Nykyään sellaista mahdollisuutta ei ole kun kaikki musiikki on bitteinä internetin syövereissä.

Kirjoita minulle sähköposti, jossa kerrot minkä albumin kuuntelit. Osoite on tero.rikkonen@eduvantaa.fi ja aikaa sinulla on tämän viikon sunnuntaihin klo 23.59 asti.

Parhaiten pystyt keskittymään kuunteluhetkeen, kun et tee mitään muuta samalla ja kuuntelet musiikkia kuulokkeilla.

 

Nautinnollisia kuunteluhetkiä!

VIIKKO 17 (MENNYT.)

MUSIIKIN KUUNTELUN HIILIJALANJÄLKI

Tämän viikon tehtävänanto löytyy Google Forms -muodossa

tämän linkin takaa.

 

Tehtävän palautus viimeistään su 27.4. klo 23.59.

Osiossa ON  kirjallisesti palautettavia tehtäviä.

VIIKKO 16 (MENNYT)

Uusi bändi / artisti

Tutustu johonkin itsellesi vielä tuntemattomaan artistiin tai bändiin. Voit kuunnella joko musiikkia tai katsella videoita.

 

Kirjoita Google Docs -tiedostoon seuraavat asiat ja lähetä se sitten minulle tero.rikkonen@eduvantaa.fi viikon loppuun mennessä.

1. Bändin / artistin nimi?

2. Minkä kappaleen / kappaleet kuuntelit?

3. Mitä musiikkityyliä bändi / artisti edustaa?

4. Oliko bändi / artisti mielestäsi hyvä?

5. Kuuntelisitko bändiä / artistia myös jatkossa?

6. Olitko kuullut bändin / artistin kappaleita ennen?

Osiossa ON  kirjallisesti palautettavia tehtäviä.

VIIKKO 15 (MENNYT)

Äänen- ja kuulonhuolto

Äänenhuolto

 

Ääni on meille jokaiselle tärkeä instrumentti, sillä sen avulla kommunikoimme toisten ihmisten kanssa. Omasta äänestä kannattaa siis pitää hyvää huolta. Äänenhuollosta ei kannata kuitenkaan ottaa liikaa stressiä. Lähtökohtana voidaan pitää, että kun voit itse hyvin, myös äänesi voi hyvin. Tärkeintä toimivan äänen kannalta on riittävä lepo ja nesteytys, jotta ääni saa levätä tarpeeksi ja limakalvot pysyvät kunnossa.

 

Meillä kaikilla tapahtuu joskus äänen käheytymistä, joka voi olla seurasta esimerkisi lähestyvästä flunssasta tai äänen liiallisesta rasittumisesta. Jos äänen vuotoisuus tai käheys on toistuvaa, kannattaa miettiä onko äänenkäytössä ongelmia. Jos ongelmat jatkuvat pitkään, voi olla hyvä käydä lääkärin juttusilla.

Äänenkäyttöön liittyvät ongelmat liittyvät usein äänenmuodostukseen, jossa ääni tehdään liian paineistetusti, eli "pusketaan" liikaa ilmaa. Kun äänihuuliin ja kurkunpäähän kohdistuu liikaa painetta, ne rasittuvat. Siksi esimerkiksi laulaessa on tärkeää tarkkailla omia tuntemuksia ja yrittää saada laulun tueksi koko kroppaa mukaan. Tällöin ääni on soi hyvin ja on vahva ilman ylimääräistä työtä.

 

Myös hengityksestä saattaa ongelmatilanteissa löytyä korjattavaa. Puhutaan niin sanotusta syvähengityksestä ja pintahengityksestä. Jos hengitys jää pinnalliseksi, äänikalusto voi rasittua kun ilmavirta ei pääse kulkemaan luonnollisesti. Syvähengitys aktivoi kaikki tarvittavat lihakset ja pallean, jolloin hengitys kulkee normaalisti.

Netistä etsimällä löytyy hyviä hengitysharjoitteita. Ne toimivat myös hyvinä kehon ja mielen rentouttajina.

 

Jos haitallinen äänenkäyttö jatkuu pitkään, äänihuuliin voi muodostua esimerkiksi polyyppeja eli pienimuotoisia kasvaimia, joita voidaan joutua leikkaamaan. Ääniongelmat ovat melko yleisiä myös maailmanluokan artisteilla. Esimerkiksi Adele kärsi pitkään ääniongelmista ja joutui jopa leikkaukseen asian tiimoilta. Tarkkakorvaiset saattavat huomata, miten Adelen ääni on muuttunut albumien välillä. Ensimmäisellä levyllä "19" Adelen ääni on käheämpi ja vuotoisampi kuin seuraavilla levyillä, joissa ääni on selvästi kiinteämpi.

Kuulonhuolto

 

Kuten puhuminen, myös kuuleminen on meille tärkeää. Oman äänen ohessa myös omasta kuulosta tulee pitää huolta. Kuulovauriot, kuten tinnitus, ovat sellaisia, joita ei voida korjata ja joiden kanssa joudumme elämään koko loppuelämän ajan. Tinnitus on korvien soimista, jonka huomaa parhaiten hiljaisuudessa. Tinnitus voi syntyä esimerkiksi äkillisten kovien äänten tai pitkäaikaisen kuulorasituksen seurauksena.

Seuraavilla videoilla laulajat Jenni Vartiainen ja Samu Haber kertovat kuuloon liittyvistä asioista artistin näkökulmasta.

TEHTÄVÄ

 

Lukekaa Kuuloliiton sivuilta seuraavat osiot:

 

1. Vapaa-ajan melu

 

2. Oireet

 

3. Kuinka suojautua

Osiossa EI OLE  kirjallisesti palautettavia tehtäviä.

VIIKKO 14 (MENNYT)

Playing For Change -projekti

Playing For Change on projekti, joka yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa musiikin avulla. Muusikot ympäri maailman soittavat jonkun biisin ja se editoidaan yhdeksi kokonaisuudeksi.

 

Tämän viikon tehtävänä on tutustua tähän The Band -yhtyeen "The Weight" -kappaleeseen, jonka julkaisusta tuli kuluneeksi 50 vuotta viime vuonna. Sen kunniaksi kappaleen säveltäjän, Robbie Robertsonin poika Sebastian ehdotti Playing For Change -projektin vetäjille että The Weight -kappaleesta tehtäisiin tällainen uusintaversio. Katsokaa video ja sen jälkeen kaksiosainen "making of", eli miten se oli mahdollista tehdä. Videot ovat englanniksi.

The Weight

Behind The Song Part 1

Behind The Song Part 2

Tunnin lopuksi voitte katsella joko muita Playing For Change -videoita tai vapaavalintaisia musavideoita.

Osiossa EI OLE kirjallisesti palautettavia tehtäviä.

VIIKKO 13 (MENNYT)

Nuorta rakkautta -konsertti

Nuorta rakkautta -konsertti

 

Katsokaa Yle Areenasta Radion sinfoniaorkesterin Nuorta rakkautta -konsertti ja kirjoittakaa siitä lyhyt konserttiarvio.

Konsertti löytyy täältä: https://areena.yle.fi/1-50409247

Kertokaa arviossa mistä piditte, mistä ette. Oliko musiikki mukaansatempaavaa? Soittiko orkesteri hyvin? Saitteko kylmiä väreitä? Menisittekö mahdollisesti katsomaan sinfoniaorkesteria livenä joskus? Miettikää mitä oikea toimittaja kirjottaisi konsertista.

Nimetkää arvion loppuun viisi sinfoniaorkesterin soitinta. Sinfoniaorkesterin soittimia löytyy täältä: https://yle.fi/aihe/orkesterikone/soitinesittelyt


Palauttakaa konserttiarvio minulle sähköpostiin tero.rikkonen@eduvantaa.fi su 29.3. mennessä.
Kirjoita sähköpostin aiheeksi "Nuorta rakkautta" ja oma luokkasi. 

Osiossa
ON kirjallisesti palautettavia tehtäviä.

© Tero Rikkonen 2020

bottom of page